Ingrediënten (voor 4 personen)
Voor de tomatentartaar
- 200 g gemengde tomaten (bijv. coeur de boeuf, antociano, kumato, pommodori), in fijne blokjes (0,5 x 0,5 cm)
- 20 g rode ui, fijngesnipperd
- 20 g kalamata- of taggiasche olijven, fijngehakt
- 6 g Tuscan Sun kruiden (of een andere Italiaanse kruidenmix)
- 3 el extra vergine olijfolie
- Peper en zout naar smaak
Voor de gepofte cherrytomaatjes
- 10 cherrytomaatjes, gehalveerd (liefst in verschillende kleuren)
- Olijfolie
- Peper en zout naar smaak
Voor de tomatenmayonaise
- 100 g mayonaise
- 25 g zongedroogde tomaten
Voor het olijvenkruim
- 100 g zwarte olijven zonder pit
Voor de burrata
- 4 burrata’s (75–100 g per stuk)
- Grof zeezout (bijv. Maldon)
- Grove peper uit de molen
- Extra vergine olijfolie
Verder nodig
- Handje rucola
- 4 mooie borden
- Eventueel een dresseerring
Bereiding
Tomatentartaar
- Was en snijd de tomaten in fijne blokjes.
- Snipper de ui en hak de olijven fijn.
- Meng alle ingrediënten in een kom. Breng op smaak met peper en zout.
- Laat afgedekt marineren in de koelkast gedurende 1 uur.
Gepofte cherrytomaatjes
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Meng de gehalveerde tomaatjes met olijfolie, peper en zout.
- Verdeel op een bakplaat en pof 3 minuten in de oven.
- Laat afkoelen in een apart bakje (liefst in de koelkast om structuur te behouden).
Tomatenmayonaise
- Maal de zongedroogde tomaten fijn in een keukenmachine.
- Meng met de mayonaise.
- Doe in een spuitzak of bewaar in een bakje.
Olijvenkruim (bij voorkeur de dag ervoor)
- Verwarm de oven voor op 100 °C.
- Laat de olijven uitlekken en dep goed droog met keukenpapier.
- Droog ze in een ovenschaal 4–6 uur tot ze krokant zijn.
- Maal tot grof poeder in een blender of koffiemolen.
Opmaak van het bord
- Laat de tomatentartaar 5 minuten uitlekken in een zeef.
- Verdeel de tartaar over de borden, eventueel met behulp van een ringvorm voor een strakke presentatie.
- Leg 5 halve cherrytomaatjes speels rondom de tartaar.
- Spuit 5 dotjes tomatenmayonaise tussen de tomaatjes, of leg ze aan met een lepeltje.
- Garneer de tartaar met een beetje rucola.
- Plaats de burrata bovenop de rucola.
- Druppel er wat olijfolie overheen en breng op smaak met grof zeezout en versgemalen peper.
- Werk het geheel af met een snufje olijvenkruim.
Eet smakelijk en geniet!