Parelhoenfilet met kastanjepuree, sinaasappel-portsaus en geroosterde spruitjes met spek

Een feestelijk hoofdgerecht dat warmte, geur en smaak samenbrengt. De zachte kastanjepuree en frisse sinaasappel-portsaus tillen de parelhoen naar een hoger niveau, terwijl de spruitjes zorgen voor een knapperig contrast.

Bereidingstijd

Totale tijd: 1 uur en 15 minuten
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Aantal personen: 4

Ingrediënten

Parelhoen

  • 4 parelhoenfilets (of kipfilets met huid als alternatief)
  • 1 el roomboter
  • 1 el olijfolie
  • Zeezout en zwarte peper
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook, geplet

Sinaasappel-portsaus

  • 200 ml rode port
  • 100 ml gevogeltefond
  • Sap en rasp van 1 sinaasappel
  • 1 el honing
  • 1 tl maïzena (aangelengd met 1 el water)
  • 1 klontje boter

Kastanjepuree

  • 250 g gekookte kastanjes (vacuumverpakt of uit blik)
  • 50 ml slagroom
  • 50 ml melk
  • 25 g boter
  • Snufje nootmuskaat
  • Zout en peper

Geroosterde spruitjes met spek

  • 400 g spruitjes, gehalveerd
  • 100 g gerookte spekblokjes
  • 1 el honing
  • 1 el balsamicoazijn
  • Olijfolie
  • Peper

Bereidingswijze

1. Geroosterde spruitjes

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Meng de spruitjes met olijfolie, honing, balsamicoazijn en peper.
  3. Spreid ze uit op een bakplaat en rooster 20 minuten.
  4. Voeg de spekblokjes toe en bak nog 10 minuten, tot alles goudbruin en knapperig is.

2. Kastanjepuree

  1. Verwarm melk, room en boter in een pannetje.
  2. Voeg de kastanjes toe en laat 10 minuten zachtjes koken.
  3. Pureer met een staafmixer tot een gladde, romige puree.
  4. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.

3. Sinaasappel-portsaus

  1. Verwarm port, sinaasappelsap, -rasp en honing in een steelpan.
  2. Laat het mengsel inkoken tot de helft.
  3. Voeg de gevogeltefond toe en laat 5 minuten zacht pruttelen.
  4. Bind met de maïzena en roer een klontje boter erdoor voor een mooie glans.

4. Parelhoen

  1. Bestrooi de filets met zout en peper.
  2. Verhit boter en olie in een koekenpan.
  3. Bak de filets op de huidkant goudbruin in circa 4 minuten.
  4. Voeg de rozemarijn en knoflook toe, draai de filets om en bak nog 4 minuten.
  5. Laat het vlees 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Serveren

  • Schep een mooie quenelle van de kastanjepuree op het bord.
  • Leg de parelhoenfilet er elegant bovenop.
  • Verdeel de spruitjes ernaast.
  • Lepel de sinaasappel-portsaus over het vlees.
  • Garneer met wat sinaasappelrasp of een takje tijm.
Scroll naar boven