Een feestelijk hoofdgerecht dat warmte, geur en smaak samenbrengt. De zachte kastanjepuree en frisse sinaasappel-portsaus tillen de parelhoen naar een hoger niveau, terwijl de spruitjes zorgen voor een knapperig contrast.
Bereidingstijd
Totale tijd: 1 uur en 15 minuten
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Aantal personen: 4
Ingrediënten
Parelhoen
- 4 parelhoenfilets (of kipfilets met huid als alternatief)
- 1 el roomboter
- 1 el olijfolie
- Zeezout en zwarte peper
- 1 takje rozemarijn
- 2 teentjes knoflook, geplet
Sinaasappel-portsaus
- 200 ml rode port
- 100 ml gevogeltefond
- Sap en rasp van 1 sinaasappel
- 1 el honing
- 1 tl maïzena (aangelengd met 1 el water)
- 1 klontje boter
Kastanjepuree
- 250 g gekookte kastanjes (vacuumverpakt of uit blik)
- 50 ml slagroom
- 50 ml melk
- 25 g boter
- Snufje nootmuskaat
- Zout en peper
Geroosterde spruitjes met spek
- 400 g spruitjes, gehalveerd
- 100 g gerookte spekblokjes
- 1 el honing
- 1 el balsamicoazijn
- Olijfolie
- Peper
Bereidingswijze
1. Geroosterde spruitjes
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Meng de spruitjes met olijfolie, honing, balsamicoazijn en peper.
- Spreid ze uit op een bakplaat en rooster 20 minuten.
- Voeg de spekblokjes toe en bak nog 10 minuten, tot alles goudbruin en knapperig is.
2. Kastanjepuree
- Verwarm melk, room en boter in een pannetje.
- Voeg de kastanjes toe en laat 10 minuten zachtjes koken.
- Pureer met een staafmixer tot een gladde, romige puree.
- Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
3. Sinaasappel-portsaus
- Verwarm port, sinaasappelsap, -rasp en honing in een steelpan.
- Laat het mengsel inkoken tot de helft.
- Voeg de gevogeltefond toe en laat 5 minuten zacht pruttelen.
- Bind met de maïzena en roer een klontje boter erdoor voor een mooie glans.
4. Parelhoen
- Bestrooi de filets met zout en peper.
- Verhit boter en olie in een koekenpan.
- Bak de filets op de huidkant goudbruin in circa 4 minuten.
- Voeg de rozemarijn en knoflook toe, draai de filets om en bak nog 4 minuten.
- Laat het vlees 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Serveren
- Schep een mooie quenelle van de kastanjepuree op het bord.
- Leg de parelhoenfilet er elegant bovenop.
- Verdeel de spruitjes ernaast.
- Lepel de sinaasappel-portsaus over het vlees.
- Garneer met wat sinaasappelrasp of een takje tijm.
