Tomatentartaar met burrata, tomatenmayonaise en gepofte cherrytomaatjes

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de tomatentartaar

  • 200 g gemengde tomaten (bijv. coeur de boeuf, antociano, kumato, pommodori), in fijne blokjes (0,5 x 0,5 cm)
  • 20 g rode ui, fijngesnipperd
  • 20 g kalamata- of taggiasche olijven, fijngehakt
  • 6 g Tuscan Sun kruiden (of een andere Italiaanse kruidenmix)
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Voor de gepofte cherrytomaatjes

  • 10 cherrytomaatjes, gehalveerd (liefst in verschillende kleuren)
  • Olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Voor de tomatenmayonaise

  • 100 g mayonaise
  • 25 g zongedroogde tomaten

Voor het olijvenkruim

  • 100 g zwarte olijven zonder pit

Voor de burrata

  • 4 burrata’s (75–100 g per stuk)
  • Grof zeezout (bijv. Maldon)
  • Grove peper uit de molen
  • Extra vergine olijfolie

Verder nodig

  • Handje rucola
  • 4 mooie borden
  • Eventueel een dresseerring

Bereiding

Tomatentartaar

  1. Was en snijd de tomaten in fijne blokjes.
  2. Snipper de ui en hak de olijven fijn.
  3. Meng alle ingrediënten in een kom. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Laat afgedekt marineren in de koelkast gedurende 1 uur.

Gepofte cherrytomaatjes

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Meng de gehalveerde tomaatjes met olijfolie, peper en zout.
  3. Verdeel op een bakplaat en pof 3 minuten in de oven.
  4. Laat afkoelen in een apart bakje (liefst in de koelkast om structuur te behouden).

Tomatenmayonaise

  1. Maal de zongedroogde tomaten fijn in een keukenmachine.
  2. Meng met de mayonaise.
  3. Doe in een spuitzak of bewaar in een bakje.

Olijvenkruim (bij voorkeur de dag ervoor)

  1. Verwarm de oven voor op 100 °C.
  2. Laat de olijven uitlekken en dep goed droog met keukenpapier.
  3. Droog ze in een ovenschaal 4–6 uur tot ze krokant zijn.
  4. Maal tot grof poeder in een blender of koffiemolen.

Opmaak van het bord

  1. Laat de tomatentartaar 5 minuten uitlekken in een zeef.
  2. Verdeel de tartaar over de borden, eventueel met behulp van een ringvorm voor een strakke presentatie.
  3. Leg 5 halve cherrytomaatjes speels rondom de tartaar.
  4. Spuit 5 dotjes tomatenmayonaise tussen de tomaatjes, of leg ze aan met een lepeltje.
  5. Garneer de tartaar met een beetje rucola.
  6. Plaats de burrata bovenop de rucola.
  7. Druppel er wat olijfolie overheen en breng op smaak met grof zeezout en versgemalen peper.
  8. Werk het geheel af met een snufje olijvenkruim.

Eet smakelijk en geniet!

Scroll naar boven